Meningen?

Sitter och uppdaterar min sida här. Skriver ett stycke som jag tycker är ganska bra. Korrekturläser och blir tvungen att skratta högt, för det kunde inte bli en lämpligare felstavning. Jag funderar på om jag  ska behålla det som det blev:

”Stavning och uttal är ju inte alltid överens. Men i spoken word gör det ju ingenting. För när jag läser upp en täxt, kan ingen höra om jag stavat fel.”

Men. Jag är feg. Så jag rättar det. Det är farligt att skämta om skrivregler, det kan bli konsekvenser.

Diktsläpp och postorder!

Den minsta likheten. Så heter min nya samling texter som utgör första delen av föreställningen ”Vi måste snacka”. Via berättelserna om dem som drabbades före oss  skriver jag om hur vi alla är pusselbitar av en oändlig historia. Idag släpade jag hem den tunga lådan med 300 ex prima DIY de Luxe.

DIY de Luxe kan vi väl översätta med gediget hemmabygge. Lagt krut och kostnad på det, kulturentreprenör som en är. Jag jobbar ju såhär va:

Föreställningarna skrivs under lång tid, flera år. Jag uppträder och texterna ändras mellan framträdandena. Jag skriver om och ändrar ordning, väljer bort och klipper in samt kommer till vägskäl och byter riktning. Därför kallar jag det jag gör för föreställningskoncept. Det här konceptet utgår från Rätten till sin historia. Jag vet var jag börjar jobba och var det kommer ifrån men jag har ingen aning om första föreställningen kommer vara det minsta lik den sista. Därför släpps ingen bok. Därför kommer ingen färdig föreställning som ska säljas in men insäljiga texter. Därför tar det tid att växa.

Dessutom driver jag ett företag och håller spoken word-workshops i skolor under terminerna. På sommaren kan jag inspireras och skriva. På hösten ska jag plocka svamp och ta upp potäter. Det hinns ju inte med att kulturmingla på rätt fester och fjäska upp förlag då. Jag har skött allt själv och på mina villkor i 20 år nu.

Så nu kommer ett häfte som är upplevt i Sandhults socken under tre decennier, skrivet i Västsverige de senaste tre åren, redigerat i Borås sedan augusti och illustrerat av min syster Lija Silins som alltid funnits där trots att hon bor i Stockholm. Ett äkta Västgötskt hemmabygge. Inga stora trummor och skrytiga släpp. Köp det på postorder av mig. 70 spänn inklusive frakt och handskrivet kuvert. Maila din beställning till info@ordkanon.se

 

 

Stängt skrivbord

Det var kul så länge det varade och det kommer att vara igen.

Jag tar en paus från öppet skrivbord. Idén var jätterolig, men jag hade alldeles för dålig insikt om att jag inte alls är ledig när det kalendern är tom. Jag återkommer med processen och jag återkommer med dikten men just nu finns det annat att göra.

Jag trodde att jag kunde parallelköra detta med fixet inför mitt föreställningskoncept ”Vi måste snacka”, men nu när vi är på gång med pressfoto, ljudinspelning, musiksamarbete och kanske rent av första vettiga SW-filmen med mig på flera år så finns det inte tid för annat.

Detta skulle ju som sagt vara ett öppet fönster till min skapandeprocess. Precis såhär är den. Jag får idéer och startar upp dem och så får jag flera spin off-idéer och så glömmer jag att jag bara är en enda person utan produktionsbolag, förlag eller manager i ryggen och då blir jobbet med tre parallella idéer för tungt. Till slut blir det så tungt att jag faller.

Nu gäller följande: jag kör de uppdrag i skolor jag får via mitt företag Ordkanon (brödjobbet) och övrig tid blir till att väva klart allt som har med ”Vi måste snacka” att göra. SEDAN tar jag ”När demokratin blir autoimmun” och ”Hunting Kilroy” och min Borås-trilogi.

Öppet skrivbord dag 8

Asså vad ska jag säga? När jag pluggade var det aldrig så rent i korridoren som under tentaperioderna. När en måste göra en sak skjuter man gärna upp den genom att lägga energi på något annat som också borde göras.

Sedan jag bestämde mig för att skriva den här dikten ”När demokratin blir autoimmun” så har jag äntligen satt igång att sammanställa texterna i mitt projekt ”Vi måste snacka”, jag har styrt upp pressbilder och film/studiotid till samma projekt men jag har skrivit väldigt lite på det som jag nu skulle skriva på de här veckorna. Jag har dock funderat med prestationsångest på hur fasen jag ska styra upp den här dikten när nu allt ska vara så transparent, det som skulle vara ett kul experiment har utvecklats till ett otäckt måste. Så för att skjuta upp det gör jag andra kreativa saker som jag borde gjort för länge sedan, så jag antar att det också är bra.

I förrgår skrev jag dock en ny flödesskrivning. Nu är tanken att finna flera paralleller mellan demokrati och medicinska termer samt eventuellt finna en enkel språklig form där dessa paralleller kan listas, men jag vette fan egentligen. Här är senaste flödesskrivningen.

Evolutionen tog oss hit, här är vi nu och vi har en hyfsad hum av vad en hälsosam och frisk kropp är. Viss angrepp ska vi klara av och faktiskt, vissa angrepp stärker systemet.

Demokratis evolution

Vems jävla demokrati. Vissa anser att medbestämmandet är det viktigaste,andra yttrandefriheten jag gillar det där med att inte kränka och förtrycka. Ge utrymme, få utrymme och lämna utrymme.

Demokrati är inte att du ska vara nöjd med allt som sker i samhället- Demokrati är inte att du ska få göra precis vad du vill utan att kompromissa. Yttrandefrihet borde komma med en lyssnandeskyldighet

Vissa av oss vill att människokroppen mer och mer ska likna en maskin, andra vill eftersträva odödlighet. Vad har vi för krav på immunförsvaret – är de rimliga

Vad har vi för krav på demokratin – är de rimliga. Hur balanseras rättigheter och skyldigheter.
Rättigheter som röda blodkroppar
Skyldigheter som vita

Immunförsvar och bakteriebalans är en grund för att kroppen skall kunna hållas vid gott liv

Hur håller vi demokratin balanserad? När är minoriteten förtryckt och när är majoriteten förslavad?

Upplevelsen av hälsa – upplevelsen av demokrati
hypokondrier
Demokratihypokondrier – du tror att du lever i en förtryckarstat, diktatur, censurerat samhälle när du helt enkelt inte gör det.
Lättkränkthet är politisk hypokondri. – på alla sidor that is?