Vi måste snacka.

En föreställning om historierna som skapar oss.

Estradpoeten Matiss Silins presenterar sina tankeväckande texter i en föreställning som blandar finstämd poesi, fartfyllda berättelser och besk humor. Matiss hävdar rätten till att berätta sin egen historia och skyldigheten att lyssna på andras berättelser. Ur skeva synvinklar behandlas också hur människor brutalt påverkar varandras berättelser.

foto: Tobias Walka

Matiss växte upp under åttiotalet med en ständig oro i kroppen. I skolan blev de med fel sorts ryggsäckar hånade och jagade. I Sverige dök AIDS upp och alla på teve var livrädda. Hoten från öst var ständigt närvarande med den totalitära Sovjetunionen som morföräldrarna lämnat i med risk för sina liv. En farmor med historier från den västsvenska landsbygden fick vara den trygga punkten när en hel värld skulle begripas. Detta är pusselbitar i Matiss historia, alla människor är pusselbitar i en oändlig historia.

Nu kommer föreställningen Vi måste snacka om hur historier formar ett liv, framförd av den vuxne och fortfarande orolige Matiss. Hoten är andra nu men människor fungerar likadant som på åttiotalet och vi måste snacka om vad historier gör med oss. Vi måste snacka om vår egen berättelse och hur människor vi möter påverkar den historien.

Vi människor är pusselbitar i en oändlig berättelse. Det enda sättet för oss att faktiskt mötas på riktigt är att snacka med varandra och ta del av varandras berättelse. Detta vet du såklart redan. Problemet är att det är så lätt att glömma bort våra mänskliga likheter om vi inte tar del av varandras berättelser. Vi har rätt till vår egen historia och vi har en skyldighet att lyssna på våra medmänniskors berättelser. Den här föreställningen tar fasta på rätten till sin egen historia. Den handlar om hur våra historier skapar historien och om hur vi alla är delar av varandras berättelse.

Matiss Silins gjorde succé i TV-programmet Talang 2011, med sin snabba ordvrängning blev han lovprisad av juryn. Långt innan och även efter det har han hållit sig högt uppe på prispallen inom poetry slam. I sin föreläsning #språkbråk har Matiss turnérat runt hela Sverige för att vända och vrida på våra uppfattningar av språket, en och annan språkpolis kan ha blivit upprörd. Nu lämnar han ekvilibrismen och ordvrängeriet för att använda språket till historierna. Språket, anser Matiss, är ett sätt att förflytta bilder mellan hjärnor och bli en del av varandras berättelse.

foto: Tobias Walka

2017 uppträder Matiss Silins med sitt nya koncept som fått namnet Vi måste snacka En samling personliga texter skapar en föreställning som handlar om historierna, om hur de formar oss och om rätten till att berätta dem. Föreställningen tar avstamp i Matiss egen historia och börjar långt innan han föddes. Han beskriver hur vi sätts i sammanhang och hur vår uppväxt hårdhänt formar vårt sätt att se på andra människors historia. Lyssna på några av dikterna här.

Vi måste snacka kan ges som en fristående föreställning på 60 minuter. Den kan sluta med sista dikten eller med en diskussion/workshop/frågestund. Den kan såklart skräddarsys efter önskemål och anpassas efter publik, lokal och tidsbegränsning.

För frågor och bokning klicka här eller hör av dig till

Matiss Silins
matiss@ordkanon.se
tel. 0737 292055