Workshops

Letar du efter samarbete till Skapande Skola så har du kommit rätt. Jag har sedan starten 2007 arbetat med skapande skola-projekt.

”På två dagar får han elever att gå upp på en scen och genom mikrofon underhålla 80 kamrater… och det är inte bara de elever man trodde… Det är det som är så anmärkningsvärt. Det är inte de elever man nödvändigtvis trodde.”
-Lärare på Heby skola.

Här har du några av mina workshops, kontakta mig för fler detaljer, frågor och funderingar.

Poetry Slam i skolan
Poetry Slam i Heby skola.

Poetry Slam i Heby skola.

Poetry Slam är en tävling i muntligt framförd poesi och spokenword. Texten framförs utan rekvisita och juryn består av utvalda medlemmar av publiken. Läs mer om reglerna här.

På flera skolor har jag arrangerat Slam som arbetsområde. Då jobbar vi parallellt med det muntliga och skriftliga med målet att ha en poesitävling som avslutning på projektet. Eleverna får jobba med text och improvisation. De får även öva sig i att vara publik och skapa en positiv stämning för att våga gå upp på scen.

När vi arbetar med Poetry Slam fokuserar vi på tre saker:

  • Skapa texten
  • Göra texten levande på scen
  • Att vara en bra publik

På bl.a. Sandgärdskolan i Borås är Poetry Slam ett återkommande arbetsområde då hela årskurs åtta är delaktig. Svensklärarna Ingrid och Susanne säger: ”Projektet har varit mycket uppskattat av alla elever och lärare, och har blivit en tradition på skolan.”

Muntlig Framställning: Våga tala så du syns!

Workshop för grundskolans senare år, gymnasiet samt vuxenutbildningar.

Det kan vara svårt att känna förtroende för sin egen röst och sitt eget kroppspråk, därför ger jag de redskap och tips som behövs för att våga prata inför en publik. Undervisningen består till stor del av snack och muntlig kommunikation inför grupp och därför har jag välplanerade workshops i just detta.Mickbild Montage copy (680x1024)

Jag har erfarenhet av att arbeta med muntlig framställning i grundskolans övre åldrar. Vi pratar om vad som är pinsamt, svårt och skämmigt. Vi diskuterar hur det är att stå inför en publik och försöker att göra det till en spännande utmaning.

Ett par synpunker kring hur det kändes för elever att läsa sin dikt för en publik på cirka hundra personer på Landskrona Stadsteater:

”Var nervös när jag skulle läsa upp min text. Fick panik och sånt men kände mig lättad efteråt.”

”Inte så pirrigt som jag trodde att det skulle bli =). Kul.”

 Kreativitet: från kaos till kontroll

Skrivande börjar med språk och fantasi. Det är utgångspunkten. På ett lekfullt sätt får deltagarna utforska språket och det egna skrivandet. Vi skapar kreativa, energiska och inspirerande möten och är lika intresserade av att dela med oss av kunskaper som att ta del av era erfarenheter. I mötet skapas kreativiteten.

Efter flera års arbete i skolor över hela landet har jag utvecklat en egen pedagogik som utgår från att texten är till för att läsas upp, därför kallar jag mig spokenwordpedagog. Vi möter alltid eleverna där de befinner sig och jobbar med formuleringar, fantasi och förmåga. Målet är såklart nöjda elever men det gör ju inget när även lärare beskriver mina workshops såhär:

”Fullt ös! Glädje! Engagemang! Tydligt och strukturerat. Glada och positiva elever.” (Grundskola i Landskrona)

”Det är ju inte bara roligt för eleverna, det är ju också fortbildning för oss lärare!”  (Gymnasium i Tibro).

Nu lyfter Sveriges första spokenwordpedagog ut sina workshops utanför skolans väggar. Det här är en workshop för dig som är nyfiken på skrivande och den kreativa processen. Under en energisk och intensiv workshop kastas du in i din egen kreativitet och kommer ut på andra sidan med helt nya texter och idéer som du annars aldrig hade åstadkommit. Varsågod och grattis till ditt nya skrivande.

För aktuella kommuner kan ni även söka arrangörsstöd från Kultur i Väst och finner mig i kulturkatalogen.

Poetry Slam som pedagogiskt verktyg.

Föreläsningen om Poetry Slam riktar sig först och främst till skolpersonal, bibliotekarier och kulturarrangörer. Föreläsningen behandlar hur jag har arbetat pedagogiskt med Poetry Slam för att stärka det skriftliga, det muntliga och klassammanhållningen hos elever. Jag föreläser om arrangemanget, om hur texterna kan skrivas, om framförandet och om allt annat som hör ett slam till. Vi bollar tillsammans fram idéer och verktyg för att ni själva ska kunna arbeta framgångsrikt med Poetry Slam.

Hur görs skrivande intressant för en t.ex. högstadieklass? ”Med Matiss i skolklassen går elever från att aldrig någonsin ha skrivit en dikt till att läsa upp sin text inför ett hundratal åskådare. Hur går det till?” – Lärare i Borås kommun.

Det börjar med texten. Utmaningen är att få en hel klass att skriva. Vilka övningar man använder är viktigt, men viktigare är varför du vill att de ska skriva. De skriver ju redan dagligen på sina mobiler och på internet. Hur kan vi använda oss av det? Hur kan vi pedagoger väcka glädje inför språket och nyfikenhet på berättandet?

Dessutom jobbar vi mycket med det muntliga. I skolklassen handlar det dels om att stärka elevens självkänsla dels om hur en publik ska uppföra sig. Vi gör det muntliga framträdandet till en laguppgift. Applåder och uppmuntran är lika viktigt som goda råd om att undvika rampfeber.

Poetry Slam kombinerar ett spännande tävlingsmoment med sceniskt framträdande. Det är mer än en tävling och mer än ett poesiframträdande. Alla sorters texter är välkomna och alla sorters personligheter. En Slam-scen har plats för poeten, komikern, grubblaren, rebellen, avantgardisten, rimmaren, hiphoparen, romantikern och estradören.

Våra föreläsningar handlar om hur vi försökt att göra varje möte med elever och deltagare till kreativt, inspirerande och oförglömligt.

Föreläsningar om berättande och kommunikation

Spokenword och #språkbråk handlar om att kommunicera intressant. Det handlar om att skriva inspirerat och om att våga framträda inför folk. Därför är målet att få dig intresserad och inspirerad. Erfarenheter visar att du blir det.

Foto: Tobias Walka

Föreläsningarna är till för dig som arbetar med kommunikation, marknadsföring och annan inspirerande verksamhet. Det gäller alla från bibliotekarier till copywriters via lärare och chefer.

Jag kan gärna specialanpassa en föreläsning om språk och kommunikation för just ert företag eller just er temadag. Vi bollar idéer med varandra för och vinklar ett föredrag, en föreställning eller annan infotainment efter just era önskemål.