Vi måste snacka.

En föreställning om historierna som skapar oss.

Scenpoeten Matiss Silins presenterar sina tankeväckande texter i en föreställning som blandar finstämd poesi, fartfyllda berättelser och besk humor. Ur skeva synvinklar behandlas hur människor berättelser brutalt påverkar oss. Matiss hävdar rätten till att berätta sin egen historia och skyldigheten att lyssna på andras berättelser. foto: Tobias Walka

Matiss växte upp under åttiotalet med en ständig oro i kroppen. I skolan blev de med fel sorts ryggsäckar hånade och jagade. I Sverige dök AIDS upp och alla på teve var livrädda. Hoten från öst var ständigt närvarande från den totalitära Sovjetunionen som morföräldrarna lämnat i med risk för sina liv. En farmor med historier från den västsvenska landsbygden fick vara den trygga punkten när en hel värld skulle begripas. Detta är pusselbitar i Matiss historia, alla människor är pusselbitar i en oändlig historia.

Vi måste snacka är en föreställning om hur historier formar ett liv, framförd av den vuxne och fortfarande orolige Matiss. Hoten är andra nu men människor fungerar likadant som på åttiotalet och vi måste snacka om vad historier gör med oss. Vi måste snacka om vår egen berättelse och hur människor vi möter påverkar den historien.Den här föreställningen tar fasta på rätten till sin egen historia. Den handlar om hur våra historier skapar historien och om hur vi alla är delar av varandras berättelse.

Matiss Silins gjorde succé i TV-programmet Talang 2011, med sin snabba ordvrängning blev han lovprisad av juryn. Långt innan och även efter det har han hållit sig högt uppe på prispallen inom poetry slam. I sin föreläsning #språkbråk har Matiss turnérat runt hela Sverige för att vända och vrida på våra uppfattningar av språket, en och annan språkpolis kan ha blivit upprörd. Nu lämnar han ekvilibrismen och ordvrängeriet för att använda språket till historierna. Språket, anser Matiss, är ett sätt att förflytta bilder mellan hjärnor och bli en del av varandras berättelse.

Matiss Silins. Foto: Tobias Walka

Vi måste snacka kan ges som en fristående föreställning på upp till 60 minuter. Den kan sluta med sista dikten eller med en diskussion/workshop/frågestund. Den kan såklart skräddarsys efter önskemål och anpassas efter publik, lokal och tidsbegränsning. Numera kan den även ges som digital föreställning, hör av dig för att utforma ett liveframträdande på distans.

 

För frågor eller bokning:
Telefon: 0737 292055
E-post: matiss@ordkanon.se

Du kan även kontakta mig på sociala medier. Följ mig på
instagram och facebook för snabbare uppdatering.