Om Matiss

Sveriges första spoken word-pedagog!

foto: Anders Hallkvist

foto: Anders Hallkvist

Matiss stavas förrädiskt, du kanske tror att du skall uttala det som den franske konstnären Matisse, men det uttalas faktiskt som Mattis, den svenske rövarhövdingen. Så nu vet du det.

Matiss heter jag och är estradpoet. Jag är också landets första spoken word-pedagog.

Innan vi fortsätter; du kanske undrar vad skillnaden är mellan estradpoesi och spoken word. Att båda handlar om att läsa dikter och framföra texter förstår du nog, men eventuellt blir du förvirrad av begreppen. Här är hemligheten:

Spoken word och estradpoesi är samma sak och jag sysslar med båda. Logiskt och glasklart.

I år är det 20 år sedan jag ställde mig på Borås Stadsteaters lilla Scen för att tillsammans med min gymnasieklass läsa mina dikter på den populära programpunkten ”Fredagslyriken”. Efter det var resan igång och nu två decennier senare är den muntliga litteraturen mitt heltidsjobb.

Just aktuell med föreläsningen ”Vi måste snacka.”

Min metod är att arbeta med spoken word, estradpoesi, muntlig litteratur och poetry slam som pedagogiska verktyg när jag besöker skolor med workshops och föreläsningar.

Dessutom uppträder jag med föredrag, poesi och stand up om språket –  konsten att flytta bilder mellan hjärnor –  i min föreläsande föreställning #språkbråk, se filmklippet för mer.

Min historia

Som estradpoet, spokenwordpedagog, konferencier och föreläsare har jag utmanat, lekt med och bearbetat det talade ordet i dryga 15 år. Jag har skrivit krönikor, dikter, manus, bloggar och komihåglappar med illröd text på ilsket gula postitlappar så länge jag kan minnas.

Jag har uppträtt med mina egna texter på Teatrar, Talang i TV4, Hultsfredsfestivalen, Arvikafestivalen, Poesifestivaler, Göteborgs Kulturkalas, Svenska Mästerskapen i Poetry Slam (där jag har som vana att komma till final) och hundratals andra scener.

Som spokenwordpedagog har jag pratat om skrivande och min syn på språk i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan, för företagsledare, under Rektors- & Lärarkonferenser samt såklart i Svenska skolor för elever i grundskola och gymnasium.

Nu reser jag landet runt för att hålla workshops och föreläsningar. Mina workshops guidar dig igenom skrivprocessen från lösa idéer till att forma texten till det du vill att den skall bli. Vidare kan vi arbeta med hur texten kan presenteras, hur översätter vi den till ett muntligt framförande och hur handskas vi med nervositeten.

Spoken word

Jag fastnade tidigt för det talade språket. Förtrollades av hur meningars innebörd kan ändras beroende på hur de sägs, beroende på hur mörk rösten är, beroende på hur snabbt du rör dina händer när du talar och beroende på ditt minspel. I spokenword måste du ta allt detta i beaktning.

Som spokenwordartist, estradpoet och tävlande i Poetry Slam har jag fått utveckla ett skrivande som passar scenen. Jag väljer helst termen spokenword för då slipper jag kraven på att vara poetisk eller rolig. Jag lovar endast talat ord, personligt kroppsspråk och scenisk energi. Mina föreställningar är alltid energiska urladdningar där ord, meningar och meningen vrids, vinklas, vänds och vrängs så vi kan se det allvarliga, absurda och avslappnade i vår vardag. Mina texter är ständigt redo att möta en publik.

Exempel på texter och snack finner du här. Du bokar mina uppträdanden genom kontaktfliken eller på info@matiss-silins.se

Spoken word-pedagog

De senaste tio åren har jag spenderat den större delen av min tid i svenska klassrum.

Jag har besökt grundskolor, gymnasium, studieförbund, Sis-institutioner, skrivarcirklar och biblioteksträffar. Efter ett tag behövde jag ett namn på mitt yrke, eftersom min pedagogik utgår från spokenword fick det bli spokenwordpedagog. Det betyder att jag börjar processen med idéer, fortsätter med att sätta ord på idéerna och till sist få upp orden på en scen. Som spokenwordpedagog har jag ansvarat för skolprojekt och lett workshops kring skrivande, talande, estradpoesi, spokenword och poetry slam.

Mina  workshops handlar om att finna sin egen stil. Under mina pass provar vi på flera olika sätt att finna sin egen berättarröst. Jag besöker varje klass vid två tillfällen, båda gånger arbetar vi med skriftligt och muntligt framförande.

I fokus är lusten att skriva. Ibland behöver den lusten väckas före vi kan gå vidare till regler och restriktioner. Vi börjar med fritt associerande och fullständig befrielse från vad som är ”rätt”. Självklart är skrivregler, stavning och grammatik jätteviktigt men vi vill i första hand väcka nyfikenheten inför språk, berättande och formuleringar. Det börjar med att vi skriver kravlöst och ohämmat. Vidare testar vi på olika sorters skrivande och tänkande. Alla funkar ju olika så vi försöker finna något för alla. En del gillar fantasi, en del gillar formuleringar, en del gillar att testa gränser och en del gillar språkets matematik.

När det kommer till det muntliga handlar det mycket om att kunna ta fokus på scen, om att övervinna sin nervositet och om att möta en publik. Klassiskt retoriska grepp blandas med knep jag själv har fått räkna ut och uppfinna under mina år på scen

Jag försöker möta eleverna där klassen är. Vissa klasser är öppna och tillåtande. I andra klasser kan det vara nervöst att våga sig upp och tala. På ett energiskt och lekfullt sätt pratar vi om nervositet. Var kommer det ifrån, hur fungerar det och hur minskar jag min rampfeber. I klassrummet skapar vi en trygg miljö för eleven att testa sina gränser. Vi diskuterar också publikens roll. Vi pratar om hur en publik är delaktig för att ett framträdande skall bli bra.

Fortbildning

Jag håller även föreläsningar om hur jag arbetar som Spokenwordpedagog. För lärare, rektorer, bibliotikarier och kulturpolitiker har jag hållit föredrag om varför kreativt skrivande är viktigt och om hur mina arbetsmetoder ser ut.

Min föreläsning Språkbråk är en föreläsande föreställning om hur vi använder språket och hur jag ser på det. Det är spokenword, Stand-up och information i ett underhållande föredrag. Det handlar om språk, kommunikation, regler, språkbråk och hur språket används mellan människor och via datorer, telefoner och annan media.

För att boka mina föreläsningar och workshops eller för att veta mer kan du fylla i formuläret här.