Västkustturné-ish.

Winter World Festival. foto Naomi Pongolini

Sista veckan i februari var fylld av västkusten. Det började med tre intensiva dagar på Tjörn, sju skolklasser och två fritidsgårdar fick sig en skopa workshops i kreativt skrivande. sedan var det bara att åka hem, packa nya strumpor och bege sig till Strömstad där jag på torsdagen gav två föreläsningar på Strömstiernaskolan. Detta hade väl varit business as usual om det inte varit en temavecka för mänskliga rättigheter där jag inte alls pratade om mig själv eller skrivande. Jag har ju varit med H2H i Indien ett par vändor i vinter och nu fick jag ge liv åt alla människor och livsöden jag träffade på i Dehli och Poona där jag besökte organisationen Sahara. I förtifem minuter guidade jag högstadieeleverna genom delhis traffik, kastsystem, tiggare, HIV-problematik och hem för utsatta kvinnor. Det kändes nytt och nervöst att sätta ihop en föreläsning om något så väsensskilt från det jag brukar snacka om. Jag hoppas jag får tillfälle att utveckla och fortsätta med Indien-snacket.

Sedan blev det helg och dags för veckans höjdpunkt, Winter Word Festival 2014. Den föreläsande föreställningen #Språkbråk har fått en lillasyster, 20 minuter standupföreläsning om språkets bakgrund, nutid och eventuella framtid. Publikens medelålder var väl sisådär 30 år över vad den brukar vara men med tanke på reaktionerna efteråt funkade det fint, mer än fint. Flera ur fredagspubliken dök upp på workshopen dagen efteråt.

Winter Word Festival var ett spännande och spretigt arrangemang med allt mellan revygäng, föreläsningar, dans, körer och poesi. Lotta Bromé och Lill-Babs snackade om biografin om hennes 60 år (!) som artist. Har ni möjlighet att se det snacket så ska ni gå, bara gå. Helt lysande.

Nu har jag ju inte gått in på saker som att jag: skrämt upp högstadieelever med Delhihistorier, ätit en massa turkisk mat, haft ett bra staropramenförhållande med finfin bartender, haft ett dåligt Carlsbergförhållande med annan bartender, försvarat svordomar,  blivit pussad av Lotta Bromé, blivit tatueringsblåst av Olivia Bergdahl och lärt Lill-Babs Boråsiska gängtecken. Det får vi ta en annan gång.