Grafisk Spokenword

Transkribering av Elin Forsbergs text ”Resan med orden”.

Jag har varit på Hellidens Folkhögskola och gett en tvådagars workshop i Spokenword för dem som studerar grafisk design.

Vi började som jag brukar med korta snabba skrivövningar i ett högt tempo för att sedan jobba på att översätta skriven text till muntligt framförande. Alla fick tid att jobba med detta ett tag och alla testade att läsa upp några rader av vad de skrivit.

Några var vana vid scenen andra inte lika. Några gillade att skriva spokenword och vissa var mer avvaktande. Det är så det brukar vara. Den här gången hade jag dock förmånen att jobba med en grupp som är vana vid kreativt arbete. Sista momentet på workshopen var att antingen fortsätta att fila på sin spokenwordtext eller att transkribera sin text till ett annat forum. I de flesta fall handlade det om att konvertera texten till en illustration. Du ser här hur Elin gjorde om sin text.

En annan övning gick ut på att stjäla en form och skriva en text. T.ex. kan du skriva en känslosam dikt som en väderleksrapport, en självbiografi som ett recept osv.
Uppgiften kan tolkas på många olika sätt. Cato valde att skriva ett hatmail i html, tja varför inte?

Hatmail&Html

<!DOCTYPE html PUBLIC ”-//W3C//DTD HTML

<html>
<head><title>Vad i helvete Alan Bells</title>
<body
font-family: Helvetica
font-size: 11px;>
<br>
<br><h1>Hej Alan bells</h1>
<br>
<br><p>Jag har varit ett stolt fan av HBO’s serie True Blood sedan premiären 2008, som både har fyllt mitt liv med glädje och sorg, <i> men sedan säsong 4 var det nog bara sorg</i>. Då det blev totalt dåligt… och <strong>varför, <b>varför, <font-size: 15>VARFÖR</font></b> just Eric och Sookie???????????????</strong>
<br>
<br><b>Alla vet Sookie och Bill hör ihop!</b>. Så vafan var det för jävla skit?<font-color: #FF0000> Och inte fan blir det bättre i säsong 5, <font-size: 17>då det totalt saknade handling. <b> Sluta gör serien!</b> <font-size: 19>Begrav säsong 4 och 5!
<br>
<br><font-size: 72> SLUTA FÖRSTÖRA MITT LIV, ALAN BELLS!!!!
<br><font-size: 106> TILL OCH MED THE CW’S VAMPIRE DIARRHEA HAR BLIVIT BÄTTRE!!!
<br>
<br><font-size: ??> ARGHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!</font>
<br>
<br>
</p>
</body>
</html>

Nu har jag kommit hem och smällt alla intrycken från 14 mycket kreativa folkhögskoleelever.  Det är häftigt att se forum, tekniker och kunskaper blandas.  Ni gav mig nya perpektiv och två riktigt roliga dagar. Tack så mycket!