Insidertips – eftersom ni frågar ibland

Matiss InsidertipsJag får då och då förfrågan om jag kan ge tips och förslag på hur jag lägger upp mina workshops och övningar. Bara idag har jag fått två.
På sätt och vis vill jag såklart hjälpa till men å andra sidan så är det ju faktiskt mitt jobb att dyka upp på ställen och hålla övningarna på plats. Det är kanske lite dumt att ge bort mina produkter till konkurrenter, om jag nu ska använda mig av så radikala termer.
Lite dumt brukar ofta även vara roligt har jag märkt så just därför gör jag en liten beskrivning av min pedagogiska grundtanke samt exempel på ett par övningar.

Vad jag säger när jag skickar förslag på workshops och övningar till folk, vilket jag gör då och då, är att göra om min pryl till din pryl. Mitt sätt funkar för mig. Du ska helst sno min övning, lacka om den, trimma den och byta ut några detaljer. Det blir roligast både för dig, mig och dina elever/deltagare/kunder.

Olika för olika.

Jag tror att skrivandet och berättandet är väldigt individuellt. Vi har alla vår egen klädstil och musiksmak, samma gäller sättet vi brukar språket på. Ditt sätt att berätta något är ditt fingeravtryck.
Detta betyder att sättet vi formar texten på också är individuellt. Under mina workshops är det viktigt att det finns övningar som tilltalar de flesta förmågor, intelligenser eller vad du nu vill kalla det.

Fri otyglad fantasi

1) Fritt flöde.
Du skriver ner det som poppar upp i skallen. Du kan skriva det som en berättelse eller dagbok eller hur du vill. Kommer du inte på det du ska skriva så skriver du att du inte kommer på vad du ska skriva.
Ingen behöver läsa det här när du är klar, inte ens du själv. Det är inte meningen att det ska bli bra.
Meningen är att du ska skriva OAVBRUTET till tiden är ute. (tidsram bestämmer du som Workshopledare, 3-10 minuter kan vara lagom beroende på grupp)

Att stjäla en form

2) Recept på dig själv.
Här skriver du en självbiografi som ett recept.
Du börjar som vilken bakinstruktion som helst med att radda upp saker som är eller har varit viktiga i ditt liv. Därefter beskriver du hur man blandar dessa för att de ska bli just du. Du kan skriva allvarligt och personligt eller fullständigt flamsigt.

Kronologi och struktur

3) Dagen då allt förändrades.
Det här är en övning i dramaturgi i sin enklaste form.
Du ska fantisera ihop en berättelse som heter ”dagen då ALLT förändrades”.
Den här historien berättas genom 5 facebookuppdateringar. (status, länkar, filmklipp, relationsstatus, låtar, gå med i grupper, gillningar  etc.)
Det är allt du får skriva och det ska berätta historien så tydligt som möjligt för läsaren.
Tänk på att använda ungefär samma utrymme, språk och symboler som på F.B.

Givna förutsättningar och problemlösning

4) Sätt en scen:
T.ex: I ett pedantiskt städat rum finns tre avvikelser från ordningen. Precis innanför ytterdörren ligger nycklarna på golvet, någonstans i rummet finns en liten jordhög och ett fönster är krossat. När du kollar ut genom fönstret ligger det en matkasse tappad med alla varorna utspridda på marken. En hund skäller hysteriskt i lägenheten bredvid.
Vad har hänt?

Matematiskt skrivande

5) Skriv tre haiku
Tänk bara på regeln om stavelser och rader här, strunta i det andra.
Men ge varje Haiku en egenskap/tema t.ex. en glad, en sorglig och en konstig. en svart, en vit och en röd eller en explosiv, en försiktig och en dyblöt.

De här övningarna är fria att byggas om eller tolkas till något annat. Du kan också bläddra i boken ”Skriv om och om igen” av Katarina Kuick & Ylva Karlsson om du vill ha bra övningar att utgå ifrån.

Det var några tankar om skrivövningar. Just dessa fem har jag använt mycket när jag började hålla workshops regelbundet  för sex år sedan. Jag utvecklar, hittar på och uppdaterar ideligen nya övningar och upplägg. Mitt bästa tips till dig är utgå från dig och ditt eget skrivande. Gör övningar som du själv skulle tycka om och/eller utmanas av.

Mig och mina workshops bokar du här eller på Ordkanon.se

Gillade du det här inlägget så skrik åt mig på twitter så kan jag slänga upp ett inlägg om hur jag jobbar med muntligt framträdande och ”våga tala”.

Tack EliSophie för frågan om övningar och lycka till på din workshop!