Bajsnödig?

Matiss SilinsI några dagar har jag funderat på om du funderar på varför jag väljer den här bilden på min framsida här, på min twitter och min youtube.

Det är en märklig position och en udda klädsel för ett profilfoto på min professionella presentationssida. Kanske inte representabelt nog för Sveriges första spokenwordpedagog att visa sig så inför framtida kunder, kan de mer nervöst lagda argumentera.
Dessutom så är det en gyllene bild att göra sig rolig över om en vill ha kul på min bekostnad eller trolla lite i en kommentarstråd någonstans. Kanske rent av på samma tema som titeln till det här inlägget. Jag inser detta.

Jag har grubblat på om det är fel bild att ha. Jag ser lite galen ut i det skumma ljuset och i bildens kornighet. Lite som något amatörforskare observerat i en jordhåla och nu försöker de bevisa dess existens.

När jag tänker ett varv till inser jag att det är helt rätt bild. Jag pratar mycket om att skriva när du har chansen. Jag pratar om att du inte ska bry dig om hur något ser ut när du får det första embryot till idé. Jag pratar om att sätta igång på stört och bara köra.
Detta fotot togs när jag var på väg att byta om inför fotograferingen av mina nya pressbilder (samtliga av Michaela Åberg) när jag fick en idé mellan T-shirt och jeans. Det papper jag fann låg på golvet bredvid en whiteboardpenna och jag kastade mig över dem för att skriva. Just då väljer fotografen att testa sin kamera; kreativitet när det är som spontanast. Därför är det självklart att den bilden skall pryda min profil.

Att finna sig själv.

Det har tagit tid för mig att komma hit. För dig också? Välkommen!

Nu har jag hemsida, youtubeprofil, twitterkonto och, ta mig tusan, en yrkestitel. Den fick jag skapa själv. Jag har stått på scen och läst mina egna texter i över 15 år. Jag har arbetat med uppträdanden och workshop för mitt eget företag i snart fem år. Jag har fram till nu inte haft ett vettigt namn på vad jag faktiskt är. Poet? Spokenwordartist? Estradpoet? Stand Up Komiker? Spokenwordpoet? Workshopledare? Stand Up Poet? Föreläsare? Spokenwordworkshoppoet?

En polare garvade åt mina stamningar när jag skulle förklara för en gemensam bekant vad jag jobbade med. ”Kan jag bara få bryta in här. Jag är sjuksköterska. Så, nu är jag klar. Du kan fortsätta monologen nu Matiss”.

Jag har varit avundsjuk på alla som bara kan säga lärare, personlig assistent, båtbyggare, undersköterska, kallskänka eller cirkusartist. Jag ska citera mig själv. ”Söker du mig? Då letar vi efter samma person.” Efter timmar av att ha kollat och klippt bland mitt material för att luska reda på vad den där Matiss sysslar med egentligen tycks jag kommit något steg närmare att finna mig själv.

Tillåt mig presentera Matiss Silins: Spokenwordpedagog. Kort och konsist, men efter år av begreppsförvirring vill jag nog även ha en undertitel: Språkbråkare. Hur lätt som helst kommer jag inte göra det för mig.