Meningen?

Sitter och uppdaterar min sida här. Skriver ett stycke som jag tycker är ganska bra. Korrekturläser och blir tvungen att skratta högt, för det kunde inte bli en lämpligare felstavning. Jag funderar på om jag  ska behålla det som det blev:

”Stavning och uttal är ju inte alltid överens. Men i spoken word gör det ju ingenting. För när jag läser upp en täxt, kan ingen höra om jag stavat fel.”

Men. Jag är feg. Så jag rättar det. Det är farligt att skämta om skrivregler, det kan bli konsekvenser.

Vad är spoken word?

Det är inte alltid lätt att förklara vad spoken word (SW) är. Jag behöver ju kunna göra det. Hela mitt jobbrelaterade liv handlar om den definitionen. Det blir inte lättare av att vi som jobbar med spoken word definierar det på så olika sätt.

Jag har under mina dryga tjugo år med estradpoesi och spoken word stött på så många snäva syner på SW och sett på när aktörer försökt definiera konstformen efter sina egna intressen. Vi har väl alla stött på typen som har sett 10 liknande spoken wordklipp på youtube och blivit expert på vad ”riktig” spoken word är. Sedan har vi ju de som tycker att just deras variant av SW och SW:s historia är den enda rätta, det är den inte. Alls! Jag säger inte att mitt sätt är rätt sätt, men jag tycker nog att följande är en vettig beskrivning av begreppen.

Följande bild har jag tidigare postat både på min instagram och min facebook.

Så! En bred definition av spoken word att utgå från.

Spoken Word måste inte vara poetisk, måste inte vara politisk, måste inte ha attityd, måste inte låta och den måste absolut inte rimma. Vi behöver inga tydliga ramar för svensk spoken word. Vi behöver inte exkludera konstutövare från sin egen konstform. Möjligtvis behöver vi kanske kunna dela in spoken word i olika genrer, som görs med musikstilar.

Sedan kan du föredra, älska, hata och välja olika sorters spoken word men du kan inte påstå att någon form av muntlig litteratur inte är spoken word (och i ”muntlig” ingår såklart teckenspråk, är inte helt hundra på begrepp som höra och lyssna här). Min åsikt kring detta är bestämd men självklart formbar. Jag diskuterar gärna definition och terminologi vidare med meningsmotståndare på ett respektfullt sätt.

(Texten på bilden är ett utdrag ur min föreläsning/föreställning #språkbråk)

Klockan 15 imorgon lördag den 15:e

Jag ser verkligen fram mot att få uppträda på hemmaplan i morgon! Det brukar ju ske ungefär en gång om året och jag vill bara påminna om att det är nu det händer. Jag brukar få skäll för att jag är dålig på att flagga om mina gig, men nu jävlar är det flaggat och larmat om att i morgon kl 15 på föreningen Tåget, då händer det något som kan beskrivas såhär:

Mickbild Montage copy (680x1024)‪#‎språkbråk‬ är en föreläsande föreställning av Sveriges första spokenwordpedagog Matiss Silins. Stand up, föredrag och poesi blandas när vi får bekanta oss med vår gemensamma språkliga bakgrund och språkets eventuella framtid. Under en halvtimma ska vi hinna med en crash course i västgötska, ett försvarstal för fula ord, svenskifieringar av internetbegrepp samt vikten av att rekleijma the swinglish. Dessutom kommer du att få en genomgång i vad ett språk över huvud taget är.

Matiss Silins började tävla i Borås Poetry Slam kring millenieskiftet, nu far han upp och ner i Sverige med sina föredrag, poesiläsningar och framförallt kurser i kreativt skrivande och spokenword. Glosor: Spokenword – texter som talas. Estradpoesi – poesi som läses från estrad. Poetry Slam – en tävling i spokenword och estradpoesi.

Här hittar du länk till evenemanget.