Vad är spoken word?

Det är inte alltid lätt att förklara vad spoken word (SW) är. Jag behöver ju kunna göra det. Hela mitt jobbrelaterade liv handlar om den definitionen. Det blir inte lättare av att vi som jobbar med spoken word definierar det på så olika sätt.

Jag har under mina dryga tjugo år med estradpoesi och spoken word stött på så många snäva syner på SW och sett på när aktörer försökt definiera konstformen efter sina egna intressen. Vi har väl alla stött på typen som har sett 10 liknande spoken wordklipp på youtube och blivit expert på vad ”riktig” spoken word är. Sedan har vi ju de som tycker att just deras variant av SW och SW:s historia är den enda rätta, det är den inte. Alls! Jag säger inte att mitt sätt är rätt sätt, men jag tycker nog att följande är en vettig beskrivning av begreppen.

Följande bild har jag tidigare postat både på min instagram och min facebook.

Så! En bred definition av spoken word att utgå från.

Spoken Word måste inte vara poetisk, måste inte vara politisk, måste inte ha attityd, måste inte låta och den måste absolut inte rimma. Vi behöver inga tydliga ramar för svensk spoken word. Vi behöver inte exkludera konstutövare från sin egen konstform. Möjligtvis behöver vi kanske kunna dela in spoken word i olika genrer, som görs med musikstilar.

Sedan kan du föredra, älska, hata och välja olika sorters spoken word men du kan inte påstå att någon form av muntlig litteratur inte är spoken word (och i ”muntlig” ingår såklart teckenspråk, är inte helt hundra på begrepp som höra och lyssna här). Min åsikt kring detta är bestämd men självklart formbar. Jag diskuterar gärna definition och terminologi vidare med meningsmotståndare på ett respektfullt sätt.

(Texten på bilden är ett utdrag ur min föreläsning/föreställning #språkbråk)

2018, vad ska det bli av dig?

Hej där, hur är läget? Kollade du in här för att läsa en positiv, peppande och poetisk promotion? Väntade du dig löften om stordåd och nya planer? Utgick du från ”att nu jävlar blir det säljtext!”?

naaaaa, inte i år.

Jag ligger här i soffan med dygnsgammal disk på bordet och en liten utmattad hundvalp snusandes bredvid mig. Jag är seg på grund av senaste månaden, valpen är seg för att vi just lekte loss med Igelkotten som piper.

Jag vet inte hur en påverkas av att attackera en pipleksak, men tror att det eventuellt är mildare än att möblera om hela livet på en månad. I december blev jag sambo på riktigt med min kärlek Hanna. Vi förflyttade ett helt bo in i ett annat helt bo. Detta gjorde vi veckan innan jul. Sedan firade vi jul med släktingar och dagen efteråt skaffade vi hund. Lite väl mycket att ta sig för men inget att säcka ihop för säger kanske du.

Fast nu är det ju så att jag dessutom skaffat mig lite jobb att göra. Förra året så satsade jag på att få lite skrivet och framfört. Tack alla som kom på läsningarna och tack ni som köpte mitt häfte och tack alla som beställer det nu. Att försöka kombinera poesi och föreställningar med att vara lika mycket spoken word-pedagog som vanligt tärde lite väl mycket. Kommande år så tänker jag slå på stort med mitt företag Ordkanon som fyller tio år i år. I vår tänker jag lägga allt krut på att förmedla poeter till grundskolor i hela landet. Själv kommer jag mest att ta uppdrag sådär max tio mil från Borås. Efter att ha flängt land och rike runt i tio år vill jag ha mer tid med min kärlek i vårt nya hem med vår lilla hund (som snart är enorm).

Vanligtvis börjar jag året med en massa löften som jag bara delvis uppfyller, ni kanske börjat tröttna på det. Jag har inte en susning om hur 2018 kommer att bli och det känns fantastiskt.

Men hör av dig om du söker poet eller pedagog. Kanske fan flyger i mig och jag kommer eller så kan jag tipsa om någon annan från Ordkanon. Nu ska jag ligga kvar i soffan och samla kraft till morgondagens workshops och veckans administrativa malande i direktörsstolen på ordkanons kontor som ligger ungefär tolv tassande valpsteg från sängen.